What is worth knowing about strawberries?
Season on the strawberry is starting soon. According to recent research, strawberry is one of the favourite fruits of Poles. Check what you need to know about strawberries before buying a basket of these delicious fruits.
How was the strawberry made?
Strawberry was created over 300 years ago by crossing of Virginia and Chilean strawberries. Currently, are over 2,000 varieties of this fruit. Strawberry is known not only for its taste and aroma, but also for its many beneficial properties that are associated with eating fruit. The strawberry contains vitamins C, B2, B3, A, E and microelements such as zinc, potassium, iron, calcium, phosphorus, silicon.
Advantages of eating strawberries:
– It improves the work of the heart, because regular consumption of fruit reduces the level of harmful cholesterol and triglycerides;
– It strengthens the immune system, because it contains a large amount of vitamin C and has an impact on the increase in the number of antioxidants in the blood;
– It has the property of deacidification of the body;
– Regular consumption of fruit improves memory;
– Support the kidneys because they have a diuretic effect;
– Lowering sugar in blood;
– Researchers indicate that elanic acid and vitamin C contained in strawberry have anti-carcinogenic properties;
– The cholagogue property support the stimulation of the liver and gallbladder;
– It regulates digestion, is quite low in calories, so it can be consumed during a slimming diet.
Are the adverse effects of eating strawberries?
You need good choose strawberries in the store, because this fruit often contains a large amount of pesticides. Also, the chemical compounds in the strawberry can promote the appearance of allergies or headaches.
Co warto wiedzieć o truskawkach?
Już wkrótce zaczyna się sezon na truskawki. Według ostatnich badań truskawka jest jednym z ulubionych owoców Polaków. Sprawdzić co trzeba wiedzieć o truskawkach, przed tym, jak kupić koszyk tych pysznych owoców.
Jak powstawała truskawka?
Truskawka powstała ponad 300 lat temu przez skrzyżowanie poziomek wirginijskiej i chilijskiej. Obecnie nalicza się ponad 2 tys. odmian tego owocu. Truskawka jest znana nie tylko przez swój smak i aromat, a także przez liczne korzystne właściwości, które wiążą się ze spożywaniem owoców. W truskawce zawierają się witaminy C, B2, B3, A, E oraz mikroelementy takie, jak cynk, potas, żelazo, wapń, fosfor, krzem.
Zalety spożywania truskawek:
– Poprawiają pracę serca, bo regularne spożywanie owoców obniża poziom szkodliwego cholesterolu i trójglicerydów;
– Wzmacniają system immunologiczny, bo zawierają wielką ilość witamina C i mają wpływ na wzrost liczby przeciwutleniaczy we krwi;
– Mają właściwość odkwaszenia organizmu;
– Regularne spożycie owoców poprawia pamięć;
– Wspomagają pracę nerek, bo mają właściwość moczopędną;
– Obniżają poziom cukru we krwi;
– Badacze wskazują, że kwas elanowy i witamina C zawarte w truskawce mają właściwości antynowotwórcze;
– Właściwość żółciopędna sprzyja stymulacji pracy wątroby i woreczka żółciowego;
– Regulują trawienia, są dość niskokaloryczne, dlatego mogą być spożywane podczas diety odchudzającej.
Czy są niekorzystne właściwości spożycia truskawek?
Warto dobrze wybierać truskawki w sklepie, ponieważ ten owoc często zawiera dużą ilość pestycydów. Również, związki chemiczne w truskawce mogą sprzyjać pojawienie się alergii albo bólu głowy.
Źródło informacji: kobieta.onet.pl, poradnikzdrowie.pl, myfitness.gazeta.pl